Безплатна доставка при поръчки над 79лв

Безплатна доставка за поръчки над 79лв.

Търсене
Close this search box.

🇬🇧

Регион

МАГИЯТА НА РОЗАТА

Розова Долина

Село Розино

Село Розино се намира в Българската розова долина, наричана заради своята красота и плодородие Райска земя. Сгушено в естествен биокоридор между Средна гора и Стара планина, тук се създават най-благоприятните климатични условия – умерена температура и висока атмосферна влажност, които в комбинация с леките песъчливи канелено-горски почви спомагат за получаване на висококачествено розово масло, именно за това селото получава името Розино.
Всяка година в края на май и началото на юни с народни ритуали за плодородие започва брането на розовия цвят.

Климат

Климатът в Розовата долина е със смесено умерено континентален и преходно-континентален характер. Дневните температури са сравнително високи, а нощите са прохладни. Валежите в долината на розите са най-много през пролетта, с пик през юни. Въпреки че дневните валежи не са интензивни, дъждовните дни са съвсем достатъчни. Този вид климат удължава периода на цъфтеж, потиска изпарението на розовото масло, увеличава добива на масло и допринася за произвеждането на розово масло с високо качество.

 

Почва

В Гърция – центъра на интелектуалния живот в древния свят, също смятали розата за божествен дар. Според думите на гръцки поети розата се е родила от белоснежната пяна, покриваща тялото на богинята на любовта, когато тя излязла от морето. Като видели върху Афродита цвете, което по прелест не й отстъпвало, боговете пръснали върху красавицата нектар, даряващ безсмъртие.

You don't have permission to register

Reset Password