Безплатна доставка при поръчки над 79лв

Безплатна доставка за поръчки над 79лв.

Търсене
Close this search box.

🇬🇧

proizvodstvo
Производство
Senttera е много повече от марка

Розова долина

България е с многовековна история и традиции и е едно от най-прекрасните места в света за отглеждане на етерично-маслени култури – роза, лавандула, лайка, мента и др. В световен мащаб България и в частност Розовата Долина е най-благоприятния район за отглеждане на най-маслодайната Роза Дамасцена. Село Розино, в което са и нашите насаждения, е уникално по своята същност, защото притежава в своята почва делувиални наноси в процеса на почвообразуване с добре оформен хумусен хоризонт.

Защо Sentterra?

Параметрите, определящи качеството на хумусния слой са следните –  pH в горния пласт – 4,3 – 6,3.
Хумус – 0,85 – 2,78%, P2O5  – 3,22 %
Хидролизеум – 19,9 – 38,0%, K2O – 0,075 %
Всичко това, в комбинация с високата атмосферна влажност 75-90% спомагат за получаване на висококачествено розово масло, именно за това селото получава звучното име Розино!
Нашите розови масиви са оборудвани с капково напояване и се отглеждат без химични препарати. Грижата за тях е почти целогодишна – от ранна пролет до късна есен, окопаване на всяко коренче, за да се предпази.

Дестилация

Производствени процеси

Дестилация

Дестилацията на розовия цвят и до ден днешен се прави по най-стария традиционен начин, но с внедрени модерни технологии. Свежите розови цветове се събират рано сутрин в сухо време и чрез двойна дестилация с водна пара се получава розовото масло. Този метод позволява да се запазят финния му аромат и неповторими качества. Цветовете съдържат 0,02% – 0,04% етерично масло и в редки случаи може да достигне до 0,09%.
Производството от роза е в сложен, трудоемък процес, за да осигури най-доброто качество на парфюмериите по целия свят.
От 2-3 тона розов цвят се получава 1 килограм розово масло и не случайно е наречено Българското злато.

Розова вода

Розовата вода е вторичен продукт от процеса на парна дестилация, при който маслото от розовите листа на сорта Rosa Damscena се отделя на повърхността, където фенилетиловият алкохол се разтваря в дестилационна вода, при което се получава розовата вода – Aqua rosae.  От 1 кг. розов цвят се получава 1 кг. розова вода. В розовата вода съдържа между 0,2 и 1,1 етерично масло.  Най-старите съдове за пренасяне на розовата вода са били кожени мехове.

Розово масло

В розовото масло се съдържат около 300 различни вещества. Главна съставка на маслото, получено чрез дестилация, е ацикличния алкохол гераниол (около 50%), Приятната миризма на рози се дължи на гераниола, цитронелола и фенилетиловият алкохол. Стеароптените са без миризма и на тях се дължи свойството на маслото да се втвърдява при 25 °C. В състава на българското розово масло са установени около 283 компонента, определяйки балансирания му състав.

 

Нови проекти

Предстои изграждането на нова дестилерия, съобразена изцяло с екологичните норми и оборудвана със съвременна техника и инвентар. Този проект ще ни позволи обработката на множество различни етерично-маслени култури, което ще обогати асортимента ни.

Нашият екип

Евгени Спиров

Директор

Дария Спирова

Маркетинг и реклама

Калина Стайкова

Търговски директор

You don't have permission to register

Reset Password