Безплатна доставка при поръчки над 79лв

Безплатна доставка за поръчки над 79лв.

Търсене
Close this search box.

🇬🇧

Магията на розата

МАГИЯТА НА РОЗАТА

Легенди за розите

Рим

По време на републиката римляните смятали розата за олицетворение на строга нравственост и я използвали като награда за забележителни дела. На всеки ъгъл, на всяка улица десетки търговки продавали рози. Имало дори специална професия – жени, които сплитали розови венци.

Индия

Първите сведения за розата срещаме в древните индийски предания, които разказват за почитта, с която се ползвало това цвете. Съществувал дори закон – всеки, който донесе на владетеля на страната роза, можел да го помоли за всичко, каквото пожелаел. С рози украсявали царските покои, с рози плащали и данъци и такси.

 

Персия

По думите на персийските поети розата е подарък от самия Аллах. Веднъж при него отишли всички растения с молба да им даде нов управител вместо сънливия лотос (нилската водна лилия). Лотосът бил прекрасен, но нощем забравял за своите задължения на управник. И тогава Аллах благосклонно дал нов управител на растенията – бялата девствена роза, която имала остри шипове за охрана. В новата царица се влюбил славеят и се опитал да я притисне до гърдите си. Но острите шипове веднага се забили в сърцето на нещастния влюбен и алена кръв бликнала от него. Ето защо, казва персийското предание, и досега много от външните листенца на розата съхраняват розов оттенък.

Гърция

В Гърция – центъра на интелектуалния живот в древния свят, също смятали розата за божествен дар. Според думите на гръцки поети розата се е родила от белоснежната пяна, покриваща тялото на богинята на любовта, когато тя излязла от морето. Като видели върху Афродита цвете, което по прелест не й отстъпвало, боговете пръснали върху красавицата нектар, даряващ безсмъртие.

Западна Европа

От ХІ век за изключителни добродетели папата награждавал изтъкнати личности със златна роза, обсипана със скъпоценни камъни. Наградата била извънредно престижна, а листенцата били украсени с множество миниатюрни брилянти, изобразяващи небесна роса.

Франция

От всички християнски държави с най-голяма любов се ползвала розата във Франция. Там тя била така ценена, че не всеки имал право да я отглежда.

Англия

В историята на Англия отначало розата била цвете на скръбта. Затова борбата между Хенрих VІ Ланкастър и Едуард Йорк за правото над английския престол носи името Войната на розите.
След това царицата на цветята станала всеобща любимка. Отначало служила за отличителен знак на актьорите, но скоро и самата Елизабет започнала да се появява с роза. Има дори монети, на които кралицата е изобразена с роза.

Германия

В Германия историята е малко по-различна. Розата като цвят на шипковия храст била известна още от езически времена. В древногерманските саги тя била посвещавана на царицата на небето Фрига, затова и досега наименованието на цветето е сходно с нейното име. Да се откъсне розов цвят, било разрешено само в петък – деня, посветен на богинята на небето.
В християнски времена започнали да смятат белите градински рози за творение на пресветата Дева Мария. Според преданието те израсли върху храста, на който Богородица простряла пеленките на младенеца. Затова през средните векове смятали, че бялата роза плаши и прогонва вещици и самодиви.

Русия

В Русия розата пристигнала за първи път през ХVІ век и дълго време била достояние само на царския двор и някои приближени сановници. Народът не я познавал. И все пак откъде тогава идва популярната фамилия Розанов? В своето имение в Подмосковието той направил великолепен парк с рози, за които се грижел специално доведен от Англия градинар.

successful projects & satisfied customers.

5/5
perfect shades

FIND YOUR BEAUTY MATCH

At vero eos et accusamus et iusto
You don't have permission to register

Reset Password